Apa itu H1N1?

Apa itu H1N1?

Viral novel influenza type A H1N1. Ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. Semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.

Jangka hayat virus

Oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja . Jika selepas daripada tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host (badan manusia) ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik, akan 'bersih' dr virus tersebut.

Asal virus

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di Mexico .

Virologi virus H1N1

 • Incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari
 • Ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit
 • Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4
 • H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan
 • Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan
 • Virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS)
 • Peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'
 • Ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi

Siapa yang berisiko Tinggi:-
 • orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemuk
 • perempuan yg mengandung
 • orang yg ada astmatic
 • orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas


Simptom2

day 1 = rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 = selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)
day 3 = rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 = sakit dada yg teruk.........jumpa doktor dngan segera.......
day 5 and above = lung collapse @ koma


Langkah2 kawalan
 1. Golongan yg berisiko, elakkan drpd kesesakan (kawasan yg padat dgn orang ramai)
 2. Menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran.
 3. Elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'.
 4. Jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan).
 5. Jika kurang sihat dan ada ILI (influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. Jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask).
 6. Bagi org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.
 7. Jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan.
 8. Jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus dan akan menambahkan kesesakan klinik/hospital.
 9. Tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!. Jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. Ini kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.
 10. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada oktober dan hanya utk 'frontliner' shj. Dan utk awam selewat2nya pada 2010.
 11. Utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia . Ianya mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. Jika ada klinik menyatakan mereka boleh menjalankan ujian, itu tidak betul. Tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
 12. Tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbrake ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.

0 Response to "Apa itu H1N1?"

Post a Comment

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme